Kodėl gamtinė žemdirbystė?

  • Spausdinti
Narių vertinimas:  / 0
BlogiausiasGeriausias 

Kodėl turėtume užsiimti būtent gamtine žemdirbyste ir kodėl ji mus veda gamtos link?

Žmogus užaugo kartu su gamta. Milijonus metų gamta rūpinosi žmogumi ir davė jam valgyti. Milijonus metų žmogus išliko. Nenumirė. Reiškia gamta gerai mumis rūpinasi. Teikia gerus ir žmogui naudingus maisto produktus.

Mokslas perkando tik mažą dalį gamtos mechanizmo. Pavyzdžiui, iš tūkstančių gamtoje egzistuojančių vitaminų mokslas paaiškino tik keliasdešimt. Pavadino juos raidėmis A, B2, B12, C… Ir sako, kad jie mums be galo reikalingi. Jų turi būti mūsų maiste. Taip pat mokslininkai sako, kad vitaminų pats augalas nemoka pasigaminti arba pasigamina jų mažai. Vitaminus ir panašias žmogui naudingas medžiagas pagamina šalia augalo šaknų gyvenantys mikroorganizmai. Gamtoje tokių mikroorganizmų yra daug ir jų kiekiai subalansuoti pagal gamtos dėsnius. Tradicinės žemdirbystės dirvose tokių organizmų mažai. O jei nėra mikroorganizmų, tai nėra kam ir vitaminų įdėti į daržovę. Todėl maistas gamtoje mums tinkamas, vitaminingas, o tradicinės žemdirbystės produktai vitaminų stokoja ir nėra tokie naudingi.

Vitaminai tik maža dalelė to, ko gamta prideda į mūsų maistą. Dar ji prideda žmogui tinkančius mikroelementų ir makroelementų kiekius, fermentus, hormonus ir kitas naudingas medžiagas. Ir, svarbiausia, gamta žino kokiomis proporcijomis medžiagos turi būti sudėtos į žemės vaisius.

Gamtinėje žemdirbystėje mes stengiamės kopijuoti gamtos dėsnius ir pritaikyti juos darže bei sode. Stengiamės kuo mažiau patys kištis ir kuo daugiau leidžiame pasireikšti gamtai. Būtent todėl gamtinės žemdirbystės metodais užauginti produktai yra aukščiausios kokybės, nes pati gamta prideda į juos vitaminų bei kitų naudingų medžiagų ir dar reikiamais kiekiais.

Autorius: Laimis Žmuida